2023. január 30., hétfő

Könyv: Lukács Liza – Az éhes lélek gyógyítása



Ez a könyv az elmúlt pár évben nagyon trendi lett, főleg egészséges életmóddal kapcsolatos influenszereknél, meg máshol a közösségi médiában. Én is így fedeztem fel, láttam például Kalivoda Timinél, akinek receptes instája és fitt élelmiszeres webboltja van.

A 2023-as évet úgy akartam elkezdeni, hogy csinálok valami hasznosat és értelmeset a saját egészségem érdekében, és felderítem, milyen pszichológiai minták húzódnak meg amögött, hogy amióta az eszemet tudom, folyamatosan küzdök a saját testsúlyommal. Ez a könyv úgy érzem, hogy bár korlátozott keretek között, de alkalmas volt rá. Komolyan kétlem, hogy ha általános terápiára mennék el egy sima mentális szakemberhez, előjönne hamar ez a téma és levonnám ugyanezeket a következtetéseket, így azt mondanám, hasznos volt.

Tulajdonképpen Az éhes lélek gyógyítása ötvözete egy köznapi nyelven íródott, ismeretterjesztő könyvnek és egy pszichológiai szakkönyvnek. Vannak benne diagnosztikus megnevezések, betegségek leírásai (olvasmányosan) és azt is körbejárja a szerző, hogy mi vezet ahhoz, hogy egy evészavar kialakuljon (milyen családi, párkapcsolati minták), de anekdotikus sztorikkal, és a pszichológusnó praxisában előforduló általános mintákkal van az egész illusztrálva, ezért közérthető és könnyen fogyasztható, mégis színvonalas könyv.

Az első részben a változás feltételeit tárgyalja, a másodikban az evészavarok és a pszichológia kapcsolatát vizsgálja, a harmadikban részletesen tárgyalja az evészavarok (elsősorban az anorexia, a bulimia és a binge eating, de néha az orthorexia is feljön a könyvben) tüneteit, különbségeit, szövődményeit, stb, a negyedikben párkapcsolait aspektust veszi szemügyre, az ötödikben pedig a pszichológiai éhségek nyolc fajtájával ismertet meg.

Hogy egy kis negatívumot is említsek a könyvvel kapcsolatban, én a könyv nagy részét magamra irrelevánsnak éreztem, ha másra nem is, arra mindenképp jó volt ez az olvasmányélmény, hogy rájöjjek, evészavarom az épp nincs. Az anektodikus sztorik, bár érdekesek voltak, kevéssé hasznosak számomra (sőt, folyamatosan a hányásról olvasni emetofóbiásként annyira nem buli). Az igazi hasznosság számomra a könyv utolsó, interaktív részénél kezdődött, ugyanis ebben tárgyalja a szerző a pszichológiai éhségek fajtáit, vagyis olyan igényeket, amiket ha az ember tartósan nem elégít ki, hajlamos az evéshez vagy az önpusztító evészavaros tevékenységekhez nyúlni kompenzációként. Ezekben a fejezetekben leírta a pszichológiai éhségeket, és utána minden fejezet után kérdéssor következett, mint egy munkafüzetben: el kellett gondolkozni az adott igénnyel kapcsolatban, és őszintén szembenézni magunkkal. Ezek az éhségek egyébként a következők: ingeréhség, kapcsolatéhség, elismeréséhség, szexuális éhség, strukturális éhség, cselekvési éhség, produktivitási éhség és szeretetéhség.

Ezek nagy része szemmel láthatóan, józan paraszti ésszel is összekapcsolódik; a kérdések megválaszolása igazán sok mindenre rávilágított és hasznos instrospektív élmény volt. Lehet, hogy evészavarom nincs, de rengeteg kielégítetlen igényem, ami miatt egészségtelen megküzdési technikákat alkalmazok (akár az evésen túl is), az van. Ezt a kérdéssoros munkát még nem fejeztem be teljesen, de nemsokára be fogom, olyan rész is van benne, amibe a párunkat be kell vonni. Amikor azt a részt csináltam vele, úgy éreztem, pozitív megerősítés, hogy előre kitaláltam, mit fog válaszolni a kérdésekre.

Összességében nem egy hosszú, és könnyen fogyasztható olvasmány, amit a tőlem fiatalabb korosztállyal mindenképp elolvastatnék, mert szerintem manapság nehezebb fiatal lánynak lenni, mint akkor, amikor még csak elkezdett bejönni az internet. Mégis bő egy hónapba telt elolvasnom, mert a short form content (titkok, youtube shorts) kisütötte az agyamat, és nehéz volt írott szövegekre koncentrálni hosszú időn keresztül. Úgy gondolom, ez mindenképp fontos intellektuális stimuláció, úgyhogy ezt a könyvolvasós trendet szeretném fenntartani, és a továbbiakban is beszámolni az olvasós élményeimről. 

2023. január 3., kedd

2022 filmes toplista

Őszintén szólva nem éreztem filmes tekintetben kiemelkedő évnek 2022-t. Nem kevés filmet láttam főleg az év első felében, de folytatódott a középszerű filmek és sorozatok tendenciája, ami tavaly is jellemző volt.

Jöjjön pár honorable mention a 2022-es évből teljesen önkényes kategóriák szerint.

Nagyon nem tetszettek

Az év legtrógerebb, legtrashebb filmje címen több versenyző is osztozik.

Egyikük a Moonfall, aminek sikerült egy alapból komolyanvehetetlen témát nulla öniróniával, klisés karakterekkel, bóvli katasztrófafilmes prezentációval megvalósítani. Örömmel konstatáltam, hogy a cirka 140 millió dolláros büdzséjéből még a felét sem sikerült visszahoznia.

Az Area Q című random brazil film minősíthetetlenül rossz, eseménytelen, vontatott, erőltetett, jellegtelen, és ízig-vérig gagyi. El kéne égetni és besózni a helyét.

Külön kiemelném óriási csalódásként a 2001-es Zoolandert. Nem tudom, hogy csak a magyar szinkron volt-e a gond (kétlem), de semmi vicces beszólás vagy helyzetkomikum nincs benne, mintha egy nyolcéves írta volna a forgatókönyvet meg a dialógusokat. Erőltetett, logikátlan, már-már viszketősen életszerűtlen, úgyhogy akinek a vígjátékok nem a kedvencei, annak eszébe se jusson 99 percet elbaszni erre az életéből.

Érdekes, különösen bosszantó helyet foglal el ebben az évben a Blonde, ami egy Marylin Monroe-ról szóló fiktív életrajzi dramatizáció, ami elég szégyenteljesre sikerült. Nem is kezdem el listázni azt, hogy mennyi probléma van vele és mennyire gyalázza meg Marylin emlékét, itt van róla az írásom részletesen.

Tetszettek

Az év számomra legérdekesebb, leglebilincselőbb filmje a HBO maxos Empty Man volt. Ez egy természetfeletti horrorfilm, ami ötvözi a kiemelkedő hangulatot és a filozofikus elmélkedést. Valóban érdekes koncepciók jelentek meg a filmben, amirkől eddig nem is hallottam (pl. tulpa, megtestesítés, stb).

Az év legszórakoztatóbb filmje számomra az Elvis volt, minden percét élveztem. Austin Butler elképesztőt alakított, csodásak voltak a zenék, szívhez szóló volt a történet.

Kellemes csalódásként aposztrofáltam a Smile című horrorfilmet. Rengeteg róla a negatív kritika, de számomra egész ijesztő és érdekes volt. Volt benne vér, undorító rész, paranormális torzszülött, látomások, minden, ami "kell". Ha az ember épp depresszív epizódban van, én nem ajánlom megnézni.

Sorozatok körül fölényes győzelmet aratott számomra a Besúgó. Én magam is meg voltam rajta lepve, hogy mennyire leköt egy magyar sorozatban, hogy mi zajlik. Érdekesek a karakterek, az általuk befutott ív, meg a 80-as évekbeli miliő.  Kár, hogy a Warner tróger módon levetette az HBO max kínálatáról ezt a sorozatot, szerintem kicsit sem véletlenül, és nem abból az okból, amit nyilvánosságra hoztak. 

Text Widget

Pages

recent posts

About