2023. december 27., szerda

Az év legjobb ufós filmje: No One Will Save you / Nincs, aki megmentsen (2023)

 


Réges-rég volt már poszt, és most sem a megszokott év végi összesítővel jelentkezem, legalábbis egyelőre ;) 

Nem reméltem volna az utóbbi években, hogy ennyire meg fog lepni egy film pozitívan, főleg a kedvenc „műfajomból”, de ez egy üde, hátborzongató színfolt volt.

Egy egyedülálló lányról, Brynnről szól, aki a közösség által kirekesztve lakik egy amerikai kisvárosban, és fokozatosan tudjuk meg a háttértörténetét, hogy miért is él így. A film érdekessége, hogy nincsenek benne dialógusok. Ijedezések, lihegések, nyögések, kiáltások vannak, de szavakból összesen maximum 5 db. Akinek ez furcsa, vagy problémát okoz, az inkább bele se vágjon a filmbe, mert ez többnyire egy POV sztori, a főszereplő szemszögéből nézzük, aki annyira magányos, hogy senkivel sem beszél, még magában sem.

Ha ezt a csöppnyi érdekességet valaki leküzdi, utána nagyon érdekes és lebilincselő. Ráadásul felirat se kell hozzá.

Először is ott van a hátborzongató látvány és hangulat. Mesterien vannak megkomponálva benne a feszültséggel teli jelenetek. Némelyik lény kicsit érdekes, de gagyinak mégse mondanám. Vannak benne undorító, horrorisztikus részek, de talán nem ez a lényeg.

Brynn háttértörténete folyamatosan bontakozik ki a film alatt, és megértjük, hogy a földönkívüli lények nem mindenkit kezelnek ugyanúgy. A lánynak szembe kell néznie a sötét múltjával és a feldolgozatlan traumájával, és meg kell bocsájtania saját magának. Az a furcsa helyzet áll elő a végkifejletben, hogy még egy másik intelligens faj leigázó képviselői is sokkal toleránsabbak felé, mint az a város, ahol él.  

Vannak benne életszerűtlen, már-már vicces részek? Bénázik néha Brynn? Vannak benne klisék, inspiráció más filmekből (Signs, Dark Skies, Fourth Kind, stb)? Abszolút, de még így is simán szerethető alkotás.

Valódi mondanivalóval szolgál a No one will save you, emellett ijesztő és érdekfeszítő. Aki szereti az ufós műfajt, annak jó szívvel ajánlom, 93 perc, szóval ha nem tetszik, akkor sem egy brutális időpocsékolás.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Text Widget

Pages

recent posts

About