2017. május 24., szerda

Life/Élet (2017)


Olyasvalakivel néztem ezt a filmet, aki behatóan ismeri az ízlésemet, úgyhogy nem volt véletlen a témaválasztás. Egy űrbéli horror-scifi-ről van szó, mégpedig "az idegen életforma elszabadul és leöldököl mindenkit" típusúból. És pont ez vele a baj is. 
Tulajdonképpen egy összeollózás az egész. Vették az Alien alapötletét, adtak hozzá egy kis Gravity (2013) és Sunshine (2007) látványvilágot, ehhez jött némi Apollo 18 (2011) beütés, és elkészült a Life. Beleraktak még két húzónevet, Jake Gyllenhaalt meg Ryan Reynoldsot (ráadásul az egyiket még a film első felében leselejtezték), hogy meg is nézze valaki. Szerintem valahol az alkotók is érezték, hogy ez így nagyon vérszegény lesz, mert alig lehetett hallani erről a filmről, a Passengersszel és a Covenanttel meg tele volt minden (jó, utóbbinál okkal, de mégis). 
A sztori szerint egy csapat űrhajós életet fedez fel a Marson, de a kis egysejtű nagyon furcsán viselkedik. Óriási fejlődésre képes, és gyorsan változtatja az alakját. Egy óvatlan pillanatban kiszabadul, és agresszíven rátámad a legénységre. Tulajdonképpen ennyi. 
Az számomra megint nem egy szerencsés pont, hogy Jake Gyllenhaalt rakták az egyik főszerepbe, akit hogy-hogy nem, de nem igazán kedvelek. Objektíven értékelve biztos egy jó színész, de én eddig még csak szociálisan kínos, kellemetlen szituációkba keveredő, az árral sodródó karakterként találkoztam vele. Van valami nyugtalanító az aurájában, amitől a szerepeit is kínos nézni. Ugyanezt éreztem a Donnie Darko (jézusom, de gyűlölöm azt a filmet), a Zodiac, a Source Code, és főleg a Prisoners alatt is, egyedül a Brokeback Mountain és a Prince of Persia esetén nem tudok ilyen érzést felidézni, de az is lehet, hogy ezek csak régen voltak (vagy esetleg meleg cowboyként és Perzsia hercegeként tényleg nincs vele semmi bajom). 
Két dologgal lehetett volna feldobni ezt a filmet: ha raknak bele valami eredeti ötletet, vagy ha filozófiával szövik át valamiféle egyedi módon, mint a Prometheus/Covenant vagy a Sunshine esetében. Ilyen filmekkel Dunát lehet már rekeszteni, és ez se nem ad hozzá, se nem vesz el a műfajból, csak úgy lóg a levegőben egyszer nézősként. Annak ajánlatos, aki még nem látta a fentebb említett filmeket. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Text Widget

Pages

recent posts

About