2023. december 27., szerda

Az év legjobb ufós filmje: No One Will Save you / Nincs, aki megmentsen (2023)

 


Réges-rég volt már poszt, és most sem a megszokott év végi összesítővel jelentkezem, legalábbis egyelőre ;) 

Nem reméltem volna az utóbbi években, hogy ennyire meg fog lepni egy film pozitívan, főleg a kedvenc „műfajomból”, de ez egy üde, hátborzongató színfolt volt.

Egy egyedülálló lányról, Brynnről szól, aki a közösség által kirekesztve lakik egy amerikai kisvárosban, és fokozatosan tudjuk meg a háttértörténetét, hogy miért is él így. A film érdekessége, hogy nincsenek benne dialógusok. Ijedezések, lihegések, nyögések, kiáltások vannak, de szavakból összesen maximum 5 db. Akinek ez furcsa, vagy problémát okoz, az inkább bele se vágjon a filmbe, mert ez többnyire egy POV sztori, a főszereplő szemszögéből nézzük, aki annyira magányos, hogy senkivel sem beszél, még magában sem.

Ha ezt a csöppnyi érdekességet valaki leküzdi, utána nagyon érdekes és lebilincselő. Ráadásul felirat se kell hozzá.

Először is ott van a hátborzongató látvány és hangulat. Mesterien vannak megkomponálva benne a feszültséggel teli jelenetek. Némelyik lény kicsit érdekes, de gagyinak mégse mondanám. Vannak benne undorító, horrorisztikus részek, de talán nem ez a lényeg.

Brynn háttértörténete folyamatosan bontakozik ki a film alatt, és megértjük, hogy a földönkívüli lények nem mindenkit kezelnek ugyanúgy. A lánynak szembe kell néznie a sötét múltjával és a feldolgozatlan traumájával, és meg kell bocsájtania saját magának. Az a furcsa helyzet áll elő a végkifejletben, hogy még egy másik intelligens faj leigázó képviselői is sokkal toleránsabbak felé, mint az a város, ahol él.  

Vannak benne életszerűtlen, már-már vicces részek? Bénázik néha Brynn? Vannak benne klisék, inspiráció más filmekből (Signs, Dark Skies, Fourth Kind, stb)? Abszolút, de még így is simán szerethető alkotás.

Valódi mondanivalóval szolgál a No one will save you, emellett ijesztő és érdekfeszítő. Aki szereti az ufós műfajt, annak jó szívvel ajánlom, 93 perc, szóval ha nem tetszik, akkor sem egy brutális időpocsékolás.

Text Widget

Pages

recent posts

About