2021. január 1., péntek

Karácsonyi filmmaraton 2020

 Idén karácsonykor eléggé vegyes saláta volt a filmes paletta, és arányaiban úgy éreztük, kevés jó filmet fogtunk ki. Az egész családot egyáltalán nem is lehetett a képernyő elé szegezni, főként kettecskén vagy hármacskán néztük a filmeket, és még mi is elégedetlenkedtünk. Éppen ezért a saját ízlésem szerint sorba rakom a filmeket, és a legrosszabbtól haladok a legjobbig, ezzel adva egy remélhetőleg segítő rangsort a filmeket kedvelőknek. 


Fargo (1996) - krimi, thriller, dráma



Bár az oldalak nagy része tiszta krimiként hivatkozik rá, alapvetően egy sötét vígjátékról van szó. Egy minnesotai kisvárosi autókereskedés ügyvezetője pénzt akar szert tenni egy saját nagy projekthez, azonban a cégtulajdonos apósa gyakorlatilag körberöhögi és megszívatja ahelyett, hogy segítene. Jerry úgy dönt, hogy szokatlan módszerhez folyamodik a pénzszerzéshez: felbérel két lecsúszott idiótát (akik közül az egyik Steve Buscemi), hogy rabolják el a feleségét, és kérjenek váltságdíjat érte, amit persze ő tenne zsebre. A tervbe azonban nagyon nagy hiba csúszik, mikor a felbérelt bűnözők megölnek egy rendőrt, amiből hirtelen hármas gyilkosság kerekedik, és megállíthatatlanul elindul a szarlavina. 

Főként azért nem nézek régebbi filmeket, mert némelyik egyszerűen nézhetetlen a mai felpörgött Y-generációs agyammal és kommunikációs eszközkészletemmel. Annyira retro volt ez is, hogy már zavaró volt, ráadásul szinkronnal néztük, így valószínűleg nem kevés poén elsikkadt magyarul. Steve Buscemi karaktere még így is viccesen paraszt volt, de szerintem nem "gördült" a film, nem élveztem egyáltalán, végig kellett szenvedni az egészet. Voltak benne megmosolyogtató részek, de tulajdonképp szinte senkinek sem szurkoltama filmben, csak az end creditsnek, hogy legyen már vége. 


Palm Springs (2020) - romantikus vígjáték

Nyles beragadt egy időhurokba, aminek következtében minden egyes nap újraéli azt a napot, mikor a barátnője ismerőse férjhez megy. Mivel már milliomodjára éli át ugyanazt a napot, kicsit sem zavartatja magát, hogy úgy viselkedjen, ahogy csak neki tetszik: hawaii inget hord rövidnadrággal, és már kora reggel sörözik a medencében. Az egyik ilyen napon összeismerkedik Sarah-val, a menyasszony testvérével, és az időhurkot generáló barlangnál kötnek ki, ami azt eredményezi, hogy Sarah is bekerül az időhurokba Nylesszal együtt. 

Hát igazából minden benne van, ami miatt nem szeretem a romantikus vígjátékokat, úgyhogy aki szereti ezt a műfajt, az nyugodtan nézze meg, aki meg nem, az ívben kerülje. Lúzer főszereplők: check. Nem románcnak indul a kapcsolat: check. Cringy párbeszédek és veszekedések: check. Happily ever after: check. Legalább a félig-meddig scifis alapötlet érdekes volt valamennyire, de ez sem emelte a színvonalat sajnos semmivel. 


The Lodge / Téli menedék (2019) - horror, thriller

Richard válófélben van a feleségétől, és már tovább is lépett egy csinos fiatal lánnyal. A volt feleség nem igazán veszi jó néven, hogy a férfi már házasodna is, így elég látványosan öngyilkosságot követ el. Richardot nem igazán rázza meg a dolog, görcsösen erőlteti, hogy a gyerekei ismerkedjenek meg az új menyasszonyával, Grace-szel. Ennek eszközeként úgy dönt, kiviszi a barátnőjét és a gyerekeit karácsonyra a családja hétvégi házába. Grace egy aranyos, barátkozni akaró nő, viszont mentális betegsége van, amelyet gyógyszerszedéssel kell kordában tartania. Mikor Richardot beszólítják dolgozni a városba és otthagyja a gyerekeit a menyasszonyával pár napra, a dolgok egyre sötétebb irányt vesznek. 

Hát... ez már inkább az én műfajom, mint egy romantikus vígjáték, de így se mondanám kifejezetten jónak, sőt. Nagyon vontatott volt, alig akart haladni a cselekmény egyről a kettőre, ráadásul csak jó hosszú idő után derült ki, hogy mi is történik, de még így sem 100% bizonyossággal. Én most először láttam Riley Keought, Elvis unokáját filmben játszani, szerintem tök jól hozta a szerepét. A filmnek van egy nyomasztó, sötét hangulata, és ez alól nincs feloldozás. Aki szereti az ilyen pszichológiai nyomasztást meg a ködös, vontatott cselekményt, annak ajánlom, egyébként felejthető. 


Fantasy Island/Vágyak szigete (2020) - misztikus horror

Egy csapat egy nyereményjátékon elért díjazásként egy exkluzív utazásban részesül egy olyan szigetre, amely valóra váltja a legvadabb álmokat is. Az álmok valóra váltása azonban nincs ingyen, és tulajdonképp csak egy illúzió, a vágyálmok ugyanis nagyon hamar rémálmokká változnak. A sziget vendégei igyekeznek kijutni és megoldani a rejtélyt, ami a szigetet övezi. 

Annak idején gondolkoztunk, hogy megnézzük-e ezt a filmet moziban, de örülök, hogy pénzt végül nem adtunk ki érte, mert ugyanolyan hatékonyan lehetett rántott hús és bejgli mellett is nézni, mint nachosszal és popcornnal. A szereplőket (a cselekmény szempontjából jolly joker szereplőn kívül) aránylag részletesen bemutatta a film, volt történeti ív, misztikus vonal, az alapsztorival se volna semmi gond, mégis olyan zs-kategóriás netflixes debütnek érződött, nem egy "komoly" mozifilmnek. Volt benne egy-két creepy rész, de nem mondanám annak a lebilincselő atmoszférikus horrornak, amihez én hozzá vagyok szokva. A vége számomra egy katyvasz volt, és nekem logikátlannak is érződött, de ez nem jelent semmit, ettől még valaki simán élvezheti. 


Let it snow/Behavazva (2019) - romantikus vígjáték

Az összes online ismertető annyiban összefoglalja, hogy középiskolásokat kísér végig egy havas napon, ami végül is igaz, de különböző életutakat követhetünk végig. Többek között 

- egy Julie nevű csajt, akit fölvettek egy menő egyetemre, de nem akarja otthagyni a beteg anyukáját,

- Stuartot, aki híres énekest, aki előbbi szereplővel összefut

- egy leszbikus pincérnőt, 

- egy ugyanabban a gyorsétteremben dolgozó pufi ázsiai hobbi-DJ-t

- egy fiút és egy lányt akik természetesen titkokban szerelmesek egymásba, etc. 

Ha egy cuki történetet szeretnél, aminek a vége az, hogy mindenki összejön mindenkivel és boldogan elfut a napsütésbe (hóesésbe), azaz egy agyatlan kis tiniromkomot szeretnél nézni, akkor íme az ideális jelölt. Fokokkal semmilyenebb, mint a Love Actually, de azért nem rossz. 


Carol (2015) - romantikus dráma

1952 karácsonyi időszakában járunk, amikor is egy pláza játékboltjában dolgozó fiatal és ártatlan Therese-nek akad egy csinos, igényes, elegáns hölgy kuncsafjta, aki a kislányának keres valami szépet karácsonyra, a pénz pedig nem akadály. Az interakció mély nyomot hagy a fiatal lányban, akinél ott marad a dáma, Carol kesztyűje. Visszajuttatja a postacímére, innen pedig elindul egyfajta ismerkedési folyamat, ami már a történet kezdetétől fogva nem olyan, mint egy sima nők közötti trécselős barátság, hanem valami annál több, sokat sejtetőbb. Ahogy azonban azt sejthetjük, az 1950-es években még sehol nem volt ekkora LMBT-elfogadás, mint most, természetesen Amerikában sem, úgyhogy a két nő között bimbózó kapcsolatot a közvetlen környezet és a társadalom is mélyen megveti, többek között Carol exférje, Harge is, aki a kislányuk teljes felügyeletéért harcol. 

Ebben a komplex drámában azt követhetjük végig, hogy Therese hogyan keresi önmagát, Carol pedig próbál túlélni egy olyan környezetben, ahol meglehetősen nehéz a saját életmódjával létezni. Tulajdonképpen ha Carolt kicseréljük egy helyes, igényes, elvált férfire, akkor nincs ebben a történetben semmi különös; egy gazdag és igényes ügyfél elcsábít egy fiatalabb, naivabb nőt, akivel nem nézik jó szemmel a kapcsolatát. A film lényege szóval kizárólag az LMBT-szál és az ez által okozott dráma. Meglehetősen vontatott, komótos film, itt-ott explicitebb szexjelenetekkel tűzdelve, úgyhogy ajánlom, hogy karácsonykor ne a konzervatív fideszes nagymamával üljetek le megnézni. Érdekes volt, a legjobbak közé sorolnám azok közül, amit 2020 karácsonyán megnéztünk. 


Alien XMAS/Földöntúli karácsony (2020)

Nem gyakran nézek gyermekeknek szóló animációs gyurma-filmeket, és még ritkábban raknám őket második helyre egy filmes rangsorban, DE: ez valami hihetetlenül CUKI. Én nagyon szeretem az ufókat, szóval szó szerint bármit meg lehet velem nézetni, amiben benne vannak, még egy karácsonyi gyerekfilmet is. A történet szerint létezik egy klepto nevű ufófaj, akiknek a lételeme a kapzsiság, a lopás, a harácsolás, és egymás átverése. Azért utaznak bolygóról bolygóra, hogy kifosszanak másokat. A következő célpontjuk Karácsonyváros, ahol a télapó éppen készül az elfekkel, hogy el tudjon indulni teríteni az ajándékokat a gyerekeknek. A fosztogatós küldetésre a legkisebb kleptót küldik, akit nem vesz komolyan senki, azonban váratlan dolog történik, mikor a kis ufó megtapasztalja, milyen jó dolog szeretetből adni. 

Hát... még ha kőszívűek is vagytok és nem szeretitek a karácsonyi filmeket, ez annyira édes, hogy muszáj másodiknak tennem a listán. Végig jajgattam a vizuális megjelenítésen, a történeten, nagyon szép, részletgazdag volt és persze jó tanulsággal szolgált. Egyszerűen hihetetlenül aranyos az egész. Tudatosan gyerekmentesként azt kell mondanom, ha egy párhuzamos univerzumban volna gyerekem, ilyesmiket nézne. 


The Man Who Invented Christmas/Az ember, aki feltalálta a karácsonyt (2017)


Charles Dickensről szóló fiktív történet, ami azt mutatja be, az író hogyan alkotta meg az A Christmas Carol című művét 1843-ban hat hét alatt és dobta piacra még karácsony előtt. A történet érdekessége, hogy bár valós történeti elemek is vannak benne a szerző életrajzából, a könyv megszületését úgy kíséri végig, hogy a karakterek megtestesülnek a való életben Dickens előtt és beszélgetnek vele, egymással, valamint piszkálják, hogy írja meg a könyvét. Az egyik fő karakter Ebenezer Scrooge, aki egy házsártos, negatív vénember, semmi öröme sincs az életben, csak a kapzsiság. 

Érdekes volt a sztori, megvolt benne a fantasy-vonal, de nem voltak beszélő fák meg hobbitok. Pörögtek az események, volt benne családi drámázás, Dickenst sem egyoldalú ajnározó módon mutatta be a film, a karácsonyi hangulat is stimmel. Nem olyan aranyos, mint a lista második helyét elfoglaló film, de azért kellően fogyasztható és nemcsak alacsonyabb korosztályoknak. Külön kedvelhetik azok, akik ismeretesek az angol irodalomban, pl Thackeray is megjelenik a filmben mint Dickens kritikusa. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Text Widget

Pages

recent posts

About