2018. április 24., kedd

A Perfect Circle - Eat the Elephant albumkritika



Négy nappal ezelőtt jött ki életem egyik legmeghatározóbb együttesének a legújabb albuma 14 év szünet után. Van, aki utálja (az egyik szám alatt láttam olyan kommentárt, hogy csak agyonmisztifikált liftzene), van, aki már a legelső új single kiadásától bálványozza, és vannak az olyanok, mint én. Szerintem zeneileg hallgatható, az üzenet meg durvábban perzsel, mint Ripley lángszórója az Aliensben, vagy anno nagyapám egy nagyzerindi disznótoron. Mindenképp örvendetes az új album megjelenése, de nem kell elájulni a gyönyörűségtől, mert arányaiban kevesebb az olyan, zeneileg is feddhetetlen nóta, amelyik túlmutat az odamondogatós-elmélkedős-apokaliptikus megszövegezésen. Nézzük részletesen, hogyan is sikerült az új album.

A hangzás szomorkás, melankolikus, semmi vad nincs benne, kicsit érfelvágós is egyben, nem a legkiemelkedőbb zeneileg ezen az albumon. A lemez címadó dala egyfajta békés, átgondolt, realista válasz mindazokra a problémákra, amelyeket a többi szám felvet. Maga a cím arra az angol nyelvű idiómára épít, miszerint
- How do you eat an elephant?/Hogy lehet megenni egy elefántot? = Hogy lehet megbirkózni egy ijesztően óriási feladattal?
- One bite at a time./Harapásról harapásra haladva. = Részekre bontva a feladatot, aprólékosan haladva.
meg arra is, hogy
 "address the elephant in the room" = foglalkozni azzal a dologgal, ami mindenki számára nyilvánvaló, de senki sem akar róla beszélni vagy megoldani.
Ez a metafora azt akarja mondani, hogy tényleg szörnyű világban élünk, ami napról napra rosszabb, és kevésnek érezzük magunkat a helyzet megoldásához, viszont muszáj cselekednünk valamit. Amit csak tudunk, gyakorlatilag mindegy, csak tegyünk valamit (és ne csak imádkozzunk, mint ahogy azt a TalkTalkban is kifejezi Maynard). 

Amellett, hogy zeneileg is nagyon ott van, komoly társadalomkritikával szembesülünk ebben a dalban. Arról szól, hogyan vakít el minket a technológia és a materializmus. A közösségi oldalak által nyújtott hamis közösségi érzés, illetve az, hogy úgy érezzük, figyelnek ránk, és szeretnek minket, szolgákat csinál belőlünk. Mindenféle figyelemelterelő tényezőre fókuszálunk az igazán fontos dolgok helyett, és a pénzt hajszoljuk. A refrén arra szólít fel, hogy tegyük le az eszközeinket, menjünk ki a természetbe, kapcsolódjunk vele és egymással - a való életben. Érdemes megnézni a klipet is hozzá, amolyan "woke" érzés árad belőle. Ironikus, hogy modern együttesként kénytelenek ők is a közösségi médián közzétenni a cuccaikat, én meg itt írok róla...

Nagyon tetszik hangzásilag (az instrumentális rész gyönyörű az elején, meg Maynard vokálja se semmi), de az még jobban, hogy teljesen egyértelműen Donald Trumpról szóló kritika. Persze bármelyik olyan politikusra rá lehet húzni, aki a mainstream gondolkodással való szembeszállással, hazugsággal és populizmussal éri el azt, hogy tömegek támogassák - úgyhogy ez a dal Magyarországon is aktuális.

Tavaly október 16-án jött ki ez a single, és nagyon örültem neki - két nappal voltam az APC tetoválásom elkészíttetése után, és teljesen váratlan volt ez a release, úgyhogy kicsit az univerzum ügyködésének éreztem a dolgot. A The Doomed erősen állást foglal politikailag, arról szól, hogy a rebublikánusok kereszténynek vallják magukat, holott távolabb sem lehetnének a jézusi értékektől, és az osztályok közötti egyenlőtlenséget mozdítják elő szégyentelen álkeresztényi politikájukkal. Zeneileg egészen bejövős, de tudnak ettől ők jobbat, az albumon is van jobb, a diszkográfiájukban meg aztán végképp.

Úgy gondolom, valami érdekeset alkottak ezzel a dallal, amelyik a Galaxis útikalauz stopposoknak negyedik részének címét viseli, ezáltal visszautalva a kultikus posztmodern abszurd sci-fire.  A hangzás egészen vidám ahhoz képest, hogy a dal miről szól, ami ugyebár a könyvben is megmutatkozik – teljesen ironikus az egész, viccet csinál a katasztrófából. A szöveg ugyanis kőkeményen listázza a jelenkor visszásságait, és üdvözli a nukleáris apokalipszist, valamint arról is szól, hogy az értékeink mennyire eltávolodtak az igazán fontos dolgoktól. A dal egyik premisszája (ami az animált "klipben" is megmutatkozik), hogy a delfinek, amelyek indikátorfajnak számítanak, már továbbálltak - ez azt jelenti, hogy a környezet olyan állapotban van, hogy az állatoknak el kellett hagyniuk a lakhelyüket. Ez nem az egyetlen ilyen szám az albumon, a Hourglassben is ugyanez  a téma jelenik meg.

6. TalkTalk (4:15)
Érdekes, hogy a szám eleje tetszik zeneileg, a refréntől viszont lehanyatlik az egész, és teljesen az üzenetre fókuszál. A modern kereszténységet bírálja, és azt, hogy a krízishelyzetekben mindenki csak imákat küld meg kifejezi együttérzését ahelyett, hogy a gyakorlatban segítene. Maynard a hívőkkel próbálja megértetni, hogy egy dolgos kéz ezerszer többet ér bármennyi imánál, és hogy a dolgok nem fognak maguktól megoldódni. Az üzenet egyszerű: vagy állj be segíteni, vagy fogd be a pofád és húzz innen, hogy végezhessük a dolgunk!

Ez is létezett már 2013-ban, viszont mióta meghallottam, töretlenül szerelmes vagyok belé, és nagyon örülök, hogy van belőle egy tiszta stúdióverzió. Hangzásilag gyönyörű, a gitárszóló egyenesen borzongató, így ez lesz az egyik olyan dal, amit nagy izgalommal várok, hogy milyen lesz élőben. Nem titok, hogy Maynard nárcisztikus személyiség, és a zenéjének jelentős része (gyakran rejtetten, rébuszokban) a saját gyarlóságáról szól. A dalban egy olyan karaktert látunk, aki korábban egy földön járó, tiszteletreméltó ember volt, viszont a bálványozás egy alázatot nem ismerő felfuvalkodott hólyaggá tette. Az is lehet, hogy Maynard egy korábbi példaképéhez szól, de az is, hogy saját magához, mindesetre engem meggyőzött. Régóta imádom ezt a számot.

Van benne valami érdekes retró hangzás, emellett elég eklektikus is (valami ír kocsmazene jut róla eszembe, pedig soha nem hallgatok olyat, szóval valszeg helytelen az asszociáció), ezzel valami újat nyújtottak szerintem. Kellemesen dallamos. Hát ha történt volna kormányváltás idén, vagy valaki simán csak eltakarította volna Orbánt az útból, ezerrel bömböltetném mindennap ezt a számot, és sírnék a gyönyörtől. Arról szól, hogy valaki, akit kollektíven utálunk, belesétált a saját maga által ásott sírba, visszanyalt a fagyi, vagy milyen képi megjelenítést mondjak még - a gonosz elnyerte méltó büntetését, ez nekünk pedig kifejezetten jólesik.


9. DLB (2:06)
Egy gyönyörű instrumentális melankolikus dal, kicsit olyan, mintha a zongora billentyűi az ember lelkének legsötétjén játszanának.

Kifejezetten önazonos hangzás, erőteljes politikai-társadalmi állásfoglalás. Kicsit olyan, mintha ez a szám a közelgő apokalipszisre hívná fel a figyelmet, ami a bolygó tönkretételének következtében érkezik meg. A toxikus környezetben elpusztulnak az állatok (a betegségeket, katasztrófákat előrejelző indikátorfajok), és csak idő kérdése, hogy mi is ugyanott kössünk ki. Annyira nem dallamos, őszintén szólva a hangzás és a mondanivaló is a számomra legkevésbé kedvenc albumjukra, az Emotive-ra emlékeztet, úgyhogy nem vagyok különösen elragadtatva.

Ez a szám már 2013-ban is megvolt, és amikor először hallottam, nagyon lenyűgözött. Itt a politikai állásfoglalás sokkal enyhébb, viszont kellemesen elvont a szöveg. Nagyjából úgy tudnám összefoglalni, hogy arra kell összpontosítanunk, ami közös bennünk, nem pedig arra, hogy miben különbözünk, mivel utóbbi csak elválaszt, pusztít és nyomorba dönt. Tanulnunk kell a múlt eseményeiből. Tetszik a melankolikus hangzás, ez az egyik kedvenc dalom az albumról, de egy kicsit repetitív.

Annyira nem győzött meg a szám, háttérben kellemesen elmegy, de nem az a kategória lesz, amit extázisban fogok bármikor énekelni. Jól elmenne valami film menő jelenete alá (néha kicsit olyan beütése van, mint mikor a helyszínelők dolgoznak valamin a laborban). A szövegét tekintve pihekönnyű, nem akar túl sokat, csak cselekvésre buzdít, és hogy ne legyünk "puncik".

Összességében azt tudom elmondani erről az albumról, hogy nagyon örülök, hogy az A Perfect Circle 14 év után kiadott egy stúdióalbumot, és elindult világköruli turnéra, de valószínűleg soha nem fogják überelni a legelső, 2000-ben kiadott albumjukat, a Mer de Noms-t. A négy album között nekem harmadikként teljesített a Mer de Noms és a Thirteenth Step után, de az Emotive előtt (ami egyáltalán nem csoda, tekintve, hogy az Emotive-ról egyedül a Passive c. számot és az Imagine coverjét szeretem igazán). Ha továbbra is alkotnak még - ami nem biztos, mert hát egyik se lesz fiatalabb, és ha 14 évente akarnak kiadni egy albumot, akkor kb a következő után kihalnak - akkor lehet, hogy tudnának még valami igazán fülgazmikusat alkotni, de főleg akkor, ha ezt a nagyon politikai vonalat kicsit elengednék, és inkább visszatérnének a személyesebb hangvételű témákra, mint a Mer de Noms (személyes kapcsolatok) és a Thirteenth Step (drogfüggőség) esetében. A két régebbi számon kívül (By and down the river, Feathers) a Disillusioned és a The Contrarian tetszik a legjobban, azonosulni az összes szöveggel tudok igazából. Kicsit megijeszt, hogy valaki a világ vezető gazdaságából is úgy gondolja, hogy szarban van az emberiség. Én személy szerint néha azt érzem, hogy inkább jöjjön egy, a dínókéhoz hasonló aszteroida, és söpörjön el mindent a Föld felszínéről, de mivel ez nem opció, persze tenni kell azért, hogy ne rohadjunk meg. Úgyhogy tegyetek érte ti is :D
Kíváncsi vagyok, milyen lesz júniusban hallani őket élőben. Őszintén remélem, hogy a Mer de Noms-ról is lesz pár szám, és a Passive mindenképpen elhangzik, mert ezzel kezdődött a közös történetünk az APC-vel, és egész angstos kései tinikoromat meg korai egyetemi éveimet narrálta ez a szám.

2018. április 1., vasárnap

Mean Girls/Bajos csajok (2004)

A kétezres évek elején-közepén, elkezdtük felhalmozni az impozáns DVD-gyűjteményünket, tudom, hogy ez a film is megvolt benne, szerintem valahol még mindig itthon porosodik. Akkoriban megnéztem a filmet, és ahogy volt, el is felejtettem, pedig mivel nagyon ismert, gyakran játssza a tévé is (most meg már gyakorlatilag elvből nem nézek vígjátékokat, úgyhogy azóta se láttam... tegnapig). Azóta az Y-generáció akkora kultfilmet csinált belőle Amerikában, hogy harmincévesek durrogtatják a Mean Girls referenciákat, mint például: 



vagy éppen



Mostanában a munkaidőmet olyan "hasznos" dolgokkal töltöm ki, mint trash filmek nézése vagy újranézése, és ez a film is ilyen volt. Nem érdemes munkaidőre agyalós filmeket időzíteni, úgyhogy ez pont ideális. 

A történet szerint Cady (ejtsd: Katie, kédi) két zoológus gyereke, és Dél-Afrikában nőtt fel, otthoni oktatást kapott, így sosem volt még közösségben. Főleg nem egy amerikai középiskolában, ahova hirtelen berakták a szülei... A gimiben farkastörvények uralkodnak, és csakúgy, mint ahogy Cady az állatvilágban megszokta, a közösség kis csoportokra, klikkekre van szakadva, a hierarchia csúcsán pedig a Plasztikcsajok vannak. A Plasztikcsajok királynője, Regina George egy gonosszságtól, pénztől és egoizmustól püffeszkedő Barbie baba, aki szemet vet az Afrikából érkezett, teljesen fogalmatlan friss húsra. Cady időközben a különc, gótikus stílusú Janisszel és a meleg Damiannel is barátkozik, az egyedüli igazán kedves és nyitott emberekkel a közösségben. Miután Regina orvul elhalássza Cady elől a kiszemeltjét, Aaront (aki nem mellesleg Regina exe), Cady a különc barátai biztatására bosszút esküd ellene és elkezd kettős életet élni: csatlakozik a Plasztikcsajokhoz is, de a különcökkel is barátkozik. Rövid úton kiderül, hogy ez viszont nem olyan könnyű személyiségtorzulás nélkül, a gimi mikroközössége pedig legalább olyan kemény, mint az afrikai vadonban való túlélés... 

Alapvetően szórakoztató egyszer nézhetős film, kicsit olyan, mint amikor az embernek édességigénye van, és bevág egy tábla tejcsokit. Nem igényel túl sok gondolkodást, de még így is lehet benne találni érdekes dolgokat. Amellett, hogy kicsit túltolva bemutatja a gimnáziumok klikkesedésének fonákságait, valamilyen szinten durva társadalomkritika is. Rögtön a kezdőjelenetnél már bemutatja azt, hogy egyes otthon tanítatott (homeschooled) gyerekeket mire tanítanak a vallásos szülei, vagy azt, hogy Cady középiskolájában a szexuális felvilágosítás annyiból áll, hogy absztinenciát tanítanak, és elmondják a diákoknak, hogy soha ne szexelj, mert akkor terhes leszel és MEGHALSZ.  Mindenki volt gimis, ráadásul én pont egy évvel a film után kezdtem el a hatosztályos gimnáziumot, úgyhogy a korrajz is egészen stimmel, bár a film nagyon amerikai. Nálunk is persze megvoltak a klikkek, a mi osztályunk "plasztikjai", különc gótjai (ahová én is tartoztam :D), meg a köztes csoportok is. A film úgy mutatja be a szegmentálódást, hogy ez valamiféle rövid, átmeneti coming-of-age dolog, ami tanév végére le is zárul, ez a valóságban azért szerintem máshogy szokott kinézni. Szokták mondani, hogy a középiskola nagyon nehéz dolog mindenki számára, de ezen mindig elgondolkozom... nem egymásnak nehezítik meg a diákok? Nem kötelező a személyes frusztrációnkat és otthoni családi problémáinkat egymáson kitölteni, de az ember annyi évesen még nem feltétlenül tudja ezt kontrollálni, amúgy is pezsegnek a hormonok, "menőnek kell lenni", és keressük önmagunkat, hogy kik is vagyunk igazán és miben vagyunk mások a szüleinktől és a társainktól. 

Vicces volt a feltörekvő Lindsay Lohant, Amanda Seyfriedet meg Rachel McAdamset nézni ebben a filmben, ahol még nem lehetett tudni, hogy kiből mi lesz, engem különösen Regina meggyőző plasztikribisége nyűgözött le, Gretchen beszólásai aranyat érnek, de jókat kacarásztam Karen ostobaságán is. Talán minden osztálynak megvan a maga arcoskodó vagy üresfejű csinibabája, és ez így van rendjén, hiszen a gimi farkastörvényei az élet vadonjára készítik fel az embert nemcsak intellektuálisan, de szociálisan is. 

Text Widget

Pages

recent posts

About