2023. február 3., péntek

Rövid vélemény Shyamalan legfrissebb agymenéséről - Knock at the Cabin / Kopogás a kunyhóban (2023)



Alapvetően kedvelem Shyamalant minden hülyeségével együtt, az egyik kedvenc filmem a Jelek ugyebár, de ez a film valahogy erőteljesen középszerű maradt nekem. Az alapkoncepció ugye az, hogy jön egy csapat idegen a meleg pár és a kislányuk nyaralójához, és elkezdi terrorizálni a családot, hogy hozzanak egy döntést, mert különben bekövetkezik az apokalipszis. Az ötlet érdekes, egyben elfuserált, simán kinéztem volna belőle, hogy nem regényen alapszik a sztori, hanem egyenesen Shyamalan fejéből pattant ki.

Annak ellenére, hogy a színészkedés elég jó volt (Rupert Grint üde színfolt volt, bár Bautista egy nagydarab tetovált óvodás érzetét hozta második osztályos tanítóbácsi helyett), a bezárt hangulat kicsit hajazott a Signsra, a világban zajló események volumene meg többek között a Happeningre, mégis valahogy antiklimaktikus maradt az egész, mert az ember azt várta, hogy lesz valami nagy Shyamalanos csattanó a végén (ez például a két évvel ezelőtti Oldban egész jól össszejött), itt ez meg jól elmaradt. Aki szeretné megnézni, annak azt ajánlom, hogy a trailert kerülje el, mert gyakorlatilag mindent lelő, és semmi újdonságot nem fog nyújtani utána a film. 

A Knock at the cabin feszült volt, székben ficegősen kellemetlen, érzelmes (érdekesen és szépen volt ábrázolva a pár kapcsolata és a család dinamikája, még a legmegrögzöttebb homofóbok és gyermekmentesek is elmorzsolhatnak egy könnycseppet az ábrázolástól), ugyanakkor Shyamalan legjobb alkotásaitól szerintem elmaradt, vagy én legalább is kicsit talán többet vártam tőle. A moziból úgy jöttem ki, hogy "oké, itt az ideje most már valami vidámat is nézni", ami tőlem ritka... de pl az Old után cirka fél évig depressziós voltam, szóval az a filmje sokkal nagyobb hatást gyakorolt rám még így is.

Egyszer meg lehet nézni, de ha újra dönthetnék arról, hogy moziban nézném-e először, akkor inkább nem tenném, és vennék az Aldiban vagy a Pennyben egy saját márkás tortilla chipset meg egy nachos dipet, minthogy a mozikat gazdagítsam sokezer forinttal (FYI két felnőtt jegy kb 5000 Ft, egy páros nachos menü 2500-3500 Ft, az már lassan 10K úgy, hogy ez nem valami eltartott kisujjú kulturális program vagy gasztronómiai élményutazás). Gondolom az HBO max úgyis lehozza két hét múlva, mint a Don't worry darlingot meg az Elvist. Skippelhető darab annak, aki nem fanatikusan szereti Shyamalant.


Text Widget

Pages

recent posts

About