2022. november 6., vasárnap

Filmünnepes horrorozás: The Devil's light/Démoni fény és Smile/Mosolyogj (2022)

Idén is igénybe vettük a filmünnep akciós árait, ami azt jelentette, hogy 1100 Ft-ért be lehetett jutni filmekre. Ez igazából a közönségen is meglátszott, mert úgy éreztük magunkat, mintha bemerészkedtünk volna őszülő halántékkal a fiatalok közé. Mindezt sajnos az Arénában tettük, ami bár egy taktikai döntés volt azért, hogy több film beleférjen, a két 18-as karikás horrorfilm után nem azért jöttem ki lelombozva a moziból, mert a filmek hangoltak le (horrorfilmek nem szoktak), hanem azért, mert kiábrándultam az emberiségből. A Smile-t volt, aki családi filmnek tekintette, mert behozta rá első sorba az 5 és 7 év körüli gyerekét. Mi is összeszartuk magunkat a filmen, szóval a gyerekeket biztosan traumatizálta, innen is gratula a szülőknek, akik valószínűszeg a csok miatt vállalták őket. 


The Devil's Light / Démoni fény (2022)



Történet: Egy apáca belóg az ördögűzőakadémián a papok óráira, ugyanis úgy érzi, gyermekkorában személyesen is érintett volt a dologban, ugyanis skizofrén anyjában démon lakozott. Az intézménybe beszállítanak egy kislányt, aki szintén megszállottság miatt kerül oda, és Ann nővérnek sikerül rögtön kapcsolódnia vele. Bár apácák nem végezhetnek ördögűzést, Ann nővér szeretné kitanulni ezt a mesterséget, hogy segíthessen másokon. 


Vélemény: Gyakorlatilag ugyanolyan volt, mint minden démonos horror. Ezeket esős délutánokon vagy munkanapokon szeretem megnézni. Az abszolút kedvencem a Constantine, ez azonban nem ért fel számomra arra a szintre. Tulajdonképpen azt éreztem, mintha egy feminista köntösbe bújtatott The Rite-ot (2011) néznék. Démon a gyerekben, terhes lányban, falra mászás, vallásos kántálás, imádkozás, isten igéjének hirdetése, megszállós jelenetek a végkifejlet előtt, vizes jelenet... Igazából ez az egész vótmá érzetű volt. Nem mondom, hogy rossz volt, csak hogy ezerszer láttuk már. Aki szereti ezt a műfajt, annak ajánlom, de ha parázni szeretnél, akkor inkább a Smile-t ajánlom. 


Smile/Mosolyogj (2022)



Történet: Egy pszichiáterhez új sürgős eset kerül egy fiatal paranoiásnak tűnő lány személyében. A lány nagyon látványosan és megrengetően követ el öngyilkosságot a pszichiáter előtt, de előtte még arról hadovál, hogy valami entitás üldözi, mióta látta a professzorát öngyilkosságot elkövetni. Mint kiderül nem sokkal később, a gondolat nem rögeszme, és a pszichiátert magát is elkezdi gyötörni az entitás, ami rémképeket láttat vele, és mosolygó emberek formájában terrorizálja. 


Vélemény: Nagyon ritkán üti meg horrorszint az ingerküszöbömet olyan tekintetben, hogy ténylegesen félelmetesnek tartsam, ez viszont odatette magát. Volt benne vér, undorító rész, paranormális torzszülött, látomások, minden, ami "kell". Az egyik legdurvább számomra az autóban ülős jelenet volt, mikor a nő a nővére házánál volt, na ott ténylegesen be lehetett fosni, bár több ponton is. A hangulatfestés jó volt, a látvány is, bár a majdnem két óra egy kicsit talán sok. 

Alapvetően nagyon tetszett a film, az egyetlen dolog, amit hiányoltam, az talán az entitás eredete, körülményei voltak. A film során erről nem sokat fedezünk fel, csupán annyit, hogy a lény a traumán keresztül terjed. Kicsit olyan érzésem volt, mintha az átok "átadós" aspektusa így az It followsra hajazna, de valójában sokkal érdekesebb, eseménydúsabb és őszintén szólva jobb is volt. 

A film amellett, hogy ijesztő volt, volt egy meglehetősen lehangoló, sötét jellege is. Ha a pszichiáter nem menekül meg a paranormális látomásoktól, amik a traumát jelképezik, akkor ki fog? A filmet átszőtte a reményelenség és a balszerencse érzése. Egyáltalán nem ajánlanám a fiatalabb korosztálynak, gyerekeknek pedig főleg kerülni kellene. Nem tudom, azok a szülők mit gondoltak, akik erre bevitték a kisgyereküket. 

Mellesleg nagyon érdekes volt, hogy a trauma, mint jelenség, mindkét filmben ennyire jelen volt és központi szerepet kapott. Az amerikaiak úgy dobálóznak ezzel a szóval, mint a halloweeni cukorkával. Elgondolkodtató, hogy tényleg ennyire rossz a gyermeknevelés és az általános mentális állapot Amerikában, vagy csak már minden enyhén negatív élményt traumának hívunk 2022-ben. 


Text Widget

Pages

recent posts

About