2017. augusztus 10., csütörtök

'16-os horrortrió: Morgan, Hush, Neon Demon

Valamiért horrormaratont tartottam a szabadnapjaimon, de a viszonylag jó értékelések ellenére eléggé underwhelmed voltam. Három 2016-os filmet választottam az IMDB listájáról. Megszoktuk, hogy a horrorfilmek nem sok újat tudnak nyújtani, de ezek a filmek nagyon középszerűek voltak: se azt nem tudom mondani, hogy lebilincselőek, de azt sem, hogy nagyon igénytelenek.

Morgan (2016)


A sztori elég klisés: adott egy hibrid emberi lény, akit mesterségesen hoztak létre. Emberi formájú, viszont mesterséges DNS-t integráltak belé, ettől 5 évesen már nagyon intelligens és óriási fizikai erővel rendelkezik, valamint egy tinédzser lány kinézetével (amit próbálnak nagyon nemsemlegessé maszkírozni, de mindenki lánynak nevezi). A tudósok hét éve dolgoznak egy vidéki kúria melletti földalatti laborban a projekten, és a szívükhöz nőtt a kis Morgan, akit lányukként kezelnek, már amennyire a szituáció engedi. Morgan a viselkedésterapeutája társaságában kiruccanásokat tesz a környező erdőbe, ahol egyszer csak történik valami. Ez a valami pedig döntésre kényszeríti a csapatot: ki szabad-e engedni Morgant a szabadba, vagy közveszélyes, és emiatt izolálni kell? Amíg eldöntik a dolgot, ideiglenesen bezárják a lakosztályába, ami nincs rá jó hatással, hiszen imádott a szabadban járkálni. Kicsivel később megtörténik egy nagyon csúnya incidens, amelynek során Morgannél elpattan egy húr, és kiszúrja az egyik segítője szemét. Az ügy kivizsgálására Lee Weathers kockázatkezelőt küldik le vidékre, hogy segítsen a döntéshozatalban.

Weathers nagyon gépies és érzelemmentes, emellett bunkó, viszont nagyon professzionális is. Már az elejétől érződik, hogy kicsit többről van szó, mint kockázatkezelőről, de inkább nem spoilereznék.
A film lényege igazából sejthető a trailerből meg a creepy kislány motívumából: Morgant felhergeli egy pszichiáter a kötelező vizsgálat alatt (rohadtul megkérdeznék erről egy szakembert, hogy vajon mennyire volt szakmai az eljárása a csávónak Morgannel szemben, aki ráadásul igazából nem ember, hanem egy életveszélyes hibrid lény). Ezután Morgan vérontásba kezd, Weathers pedig próbálja a munkáját végezni. Nagyjából ennyi, nincs is benne több semmivel…

Az a téma, hogy egy laborban létrehozott, szuperképességekkel rendelkező lény agresszívvé válik, se nem új, se nem érdekes. Akkor tehették volna többé a sztorit, ha belevisznek valami érdekes filozófiát vagy olyan (érzelmi) csavart, ami meglepte volna a nézőt és felvitte volna a színvonalat pár fokkal, mert ez így elég semmilyen. Bár a Splice (Hibrid, 2009) sokkal rosszabb volt a történeti csavarjaival, az legalább érdekes volt és újat tudott mutatni (dióhéjban: hibrid lény először szexel a tudós csávóval, majd férfivá változik és megerőszakolja a férfi barátnőjét… jónak nem jó, de érdekes). A végére időzített történeti csavar is nagyon kiszámítható volt. Ha valaki mégsem jött volna rá, akkor sem egy sokkoló plot twist, mivel a film elég sokat foglalkozik Weathers karakterével. Ez így egy egyszer nézős, elég kevés kakaóval bíró eresztés…

Hush (2016)


Egy csinos, fiatal süketnéma írónő, Maddie egy erdős területen lakik, ahol az aktuális könyvén dolgozik. A szomszédja, Sarah egész gyakran meglátogatja, és kezd közöttük kibontakozni a barátság, Sarah lelkesen tanulja a jelnyelvet is. Egyik éjszaka Sarah torkaszakadtából üvölt és dobol Maddie ajtaján, miközben egy maszkos gyilkos üldözi, és a nő igyekszik elérni, hogy Maddie csak egy pillanatra is észrevegye őt. A dolog nem történik meg, úgyhogy a gyilkosnak hamar feltűnik Maddie süketnémasága, és eldönti, hogy játszadozik kicsit a nővel, mielőtt megölné őt is.
Maddie viszont nem hülye, és használja az élénk írói fantáziáját, hogy megpróbáljon kimenekülni a helyzetből.

Tulajdonképpen ennyi is a történet. Ezzel kapcsolatban kicsit nehezebb kijelentenem, hogy középszerű, mivel legalább az ötlet érdekes volt. Már amennyire belefért a valóság korlátaiba… A meningitis siketté tehet egy embert, de némává csak akkor, ha a megsüketülés még a beszéd megtanulása előtt történt (azaz alapból sem tudott beszélni). A sztori szerint Maddie 13 évesen kapott meningitist, ami azt feltételezné, hogy van hangja, a történetben viszont egy nyikordulást sem tud kiadni, a fejében is csak az anyja hangján narrálja a gondolatait.  Maga a gyilkos karaktere kicsit cheesy volt... Szarrátetovált, butának tűnő, de egészen fondorlatos creeper, aki csak úgy, minden ok nélkül fiatal nőket öl. (Viszont legalább nagyon kényelmetlen, ijesztő undorérzést okozott az emberben, úgyhogy tuti jó színész.) Érdekes, hogy a sorozatgyilkosok mindig erdő szélén tevékenykednek az ilyen filmekben, véletlenül sem mennének be a városba és szednének fel tinderen potenciális áldozatot. Maddie is persze egy szexi süketnéma írónő, nem egy kétajtós szekrény.
A legjobb pontja a filmnek igazából a hangulat. A bezártságos filmeknek mindig nagy fanja voltam, de itt ez kicsit kevésbé nyilvánult meg, mivel Maddie házának ajtói végig üvegesek, és még a legrandomabb helyen is ablakok vannak, a gyilkos mégsem törte be egyiket sem, inkább csak szórakozott vele, mert élvezte, hogy kínozhatja. Kicsit erőltetettnek tűnt a bezártság pont emiatt. Vicces, hogy az ilyen filmek mindig megerősítik a Bible Beltben és azon kívül élők gondolatait a fegyverviselésről: bezzeg ha lett vón' egy fegyvere, szítlűhette vón' a sorozatgyilkost!!!44négy Alapból a sorozatgyilkosok nem egy gyakori jelenség, meg szerintem viszonylag kevés szexi, fiatal süketnéma nő fog egyedül lakni az erdő szélén, de ez csak az én sugallatom…  Nem tudom, kicsit klisésnek éreztem ezt a filmet is, ahol a történet viszonylagos érdekességének lett alárendelve a logika. Egyszer meg lehetett nézni, de semmi különös.

Neon démon (2016) - kamingszún


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Text Widget

Pages

recent posts

About