2016. február 28., vasárnap

Black mass/ Fekete mise (2015)


Good cop-bad cop gengszteres film Johnny Deppel és Joel Edgertonnal a fókuszban, amely során végigkövethetjük a Depp által alakított Whitey "Jimmy" Bulger bűnözői pályáját. A történet nem az elején kezdődik, hanem visszafelé játszódik; egy dél-bostoni/Southie-beli bűnbanda tagjait vallatják törvényes keretek között, és az ő közbevetéseikkel együtt ismerjük meg, hogy hogyan lett Jimmyből, a piti bűnözőből bulibáró gengszternagyság.

A sztori maga nem egy utánozhatatlanul egyedi és érdekes formula, a lényeg inkább a karakterekben és az ő kapcsolatrendszerükben rejlik. A filmet átszövi a Southie fiúk testvérbecsületének és összetartásának fontossága, amit szinte kétpercenként alaposan a szánkba is rágnak, ha nem lenne elég érthető. John Connolly feltörekvő FBI ügynök célja, hogy leszámoljon a Dél-Bostont fenyegető olasz maffiavezérrel, Angiulóval (és bandájával), és ehhez eszközként a helyi kemény csávót, gyerekkori barátját, Jimmyt akarja felhasználni. Ő vonakodva bár, de felismerve a helyzet üzleti lehetőségét, belemegy a szövetségbe. Elkezdődik az FBI és a bűnbanda közös együttműködése, ami során a cél szentesíti az eszközt, és míg Connolly a bűnöző barátjának információit használva kapaszkodik egyre feljebb a ranglétrán és az anyagi jólétben, Jimmy szép lassan egyre inkább kiterjeszti szárnyait az alvilágban, az FBI védelme alatt és az ő segítségükkel számol le ellenségeivel. Túlnövi azt a gengsztervezért, akiért egyáltalán a szövetség köttetett, és ahogy egyre több fontos ember tűnik el a színről, kontrollálhatatlan nagybűnözővé válik.

A film egyik legérdekesebb felvetett kérdésköre a tisztesség fogalma körül bonyolódik. A Southie-beli fiúk, Jimmy és bandája, Jimmy öccse, a szenátor Bill, valamint Connolly kapcsolata abban a tényben gyökerezik, hogy egy helyről valók, együtt nőttek fel, és így segítik egymást, mert ez a kötelességük. Ez a testvériesség viszont nem engedelmeskedik a törvényes kereteknek, sőt azokat felhasználva intézményesíti az egyéni érdeket, és a két fő karakter egyéni játszmáját valami magasztos dolog színében próbálja meg feltüntetni - mialatt az egész filmben folyik a vér, dörrennek a fegyverek és záporoznak a hazugságok. Természetesen a film nem hagyja ezt figyelmen kívül. Odaállítja ellenpéldaként a Benedict Cumberbatch által játszott Bill Bulgert, aki Jimmy öccseként tökéletesen szeplőtelen életet él, és elutasít mindenfajta hatalmi játszmában való részvételt. A nézőre bízzák, hogy oldalt válasszon helyi bajtársiasság és objektív, törvényes keretekbe fogott igazságosság között. A film végén életrajzi műhöz illően kapunk egy összefoglaló lezárást - bár hogy azt morálisan kielégítőnek tekintjük-e, már egyéni ízlés kérdése. :D

Összességében egy elég vontatott, két órás, féligmeddig dokumentumszagú gengsztersztoriról van szó. Akit alapvetően érdekel a bűnbandák, FBI témája, az nem fog csalódni. Én gyakran heveny unatkozás áldozata voltam, és annak ellenére, hogy több évtizedet sűrítettek a két órába,  nem találtam elég velősnek a filmet. A gengsztersztorikért sem különösebben rajongok, ami számomra egyedül a hátán vitte a filmet, az a színészi játék volt. Nagy nevek halmaza ez a film, és helyt is álltak a szerepeikben, legyen szó Deppről (például mikor Connolly feleségét zaklatja), a Joel Edgerton által játszott Connolly egész lényéről, vagy a rusztikus arcberendezésű Cumbertbatch alakította Bill megingathatatlanságáról. Külön dicséret a hollywoodi special FX tímnek, akik igényesen öregítették, kopaszították és szemkékítették Deppet, aki bár eleinte nagyon furán nézett ki, abszolút hiteles volt. Nézhető, de nem elengedhetetlenül fontos darab.

Text Widget

Pages

recent posts

About