2013. október 13., vasárnap

Elysium (2013) - látványerekciós mozi vol 87346743, avagy a science fiction el van átkozva

Mi a science fiction filmekkel a legnagyobb probléma mostanság? Vázoljuk fel korunk filmválságának sarkalatos pontjait!

1.) Hollywoodi értékideálok
Probléma: egyszerű, buta és nemlétező ideálok vég nélküli ismételgetése. Jön az amerikai hős, és megmenti a világot, övé lesz a fele királyság és a lány keze. Mindehhez annyit kell tennie, hogy ösztönlény szintjén széttrancsírozza az ellenfelét minden létező eszközzel. A szerelem olyan egyszerű dolog, mint hogy két ember meglátja egymást, onnantól kezdve örökre szerelmesek lesznek és örökké együtt is maradnak. A szegényeket meg lehet tartósan menteni, és a gazdagok világát megosztani velük. (Ilyenkor röhögök, hogy az amerikaiak nagy része úgy fél a szocializmustól, mint a tűztől, holott valójában minden egyes mainstream filmjük azt propagálja, hogy hogyan kellene egyenlőséget teremteni a gazdagok hatalmának megtörésével.) Az erőszak indokolatlan, és mindenek felett álló kultusza a jó oldal nevében, azaz: ha a megfelelő ember használja az erőszakot, akkor az helyes és értékteremtő dologgá válik.

2.) ROBOTEMBEREK, fegyverek
Nem beszélve arról, hogy hihetetlenül logikátlan az, hogy az ember emberszerű, óriási robotokat fejlesszen és azokat lássa el harci eszközökkel (drága, rengeteg munkával jár, és nem olyan hatékony, mint a jelenlegi fegyverformák) - rendkívül UNALMAS is. Személyes véleményem szerint filmek terén itt a Transformers a hibás. Kialakított egy 8-25-ig terjedő, főleg hímnemű közönséget,  akik erekciót kapnak és ejakulálnak, hogy ha nagy robotokat és robbanásokat látnak. Mivel nem vagyok mélyamerikai, talán soha nem fogom megérteni, hogy a robbantgatásban és a céltalan pusztításban mi az, ami jó... De ezekben a filmekben robotokból, lövöldözésből, robbantásból, villódzó fényekből sohasem elég. Mindig lehet hatásvadászabbat, nagyobbat, butábbat alkotni - ld. Pacific Rim, mikor a robot egy hajóval (!!!) püföli a földönkívüli dinoszauruszt.

3.) Egysíkú karakterek
Az teljesen mindegy, hogy a hősünk milyen személyiséggel rendelkezik a film alapján, hiszen az egyetlen lényeges dolog, hogy a hollywoodi próféciákat beteljesítse. Azaz útra kell kelnie, meg kell küzdenie a hétfejű földönkívüli dinoszauruszcáparobottal, és össze kell jönnie a szerelmével. MINDEGY, hogy hány ember hal meg közben. A környezetében számottevő anyagi kár keletkezik. BÁRMIT megtehet,csak akarnia kell. Akkor is, ha sugárfertőzött és rászereltek egy rakat alkatrészt a testére.
A nő MINDIG szép. Mindegy, hogy huszonhárom gyereke van, hetvenéves, rákos vagy éppen a lúzer lány a suliban, az a lényege és esszenciája, hogy jól mutat a főszereplő mellett. Más lényege csak ritkán van, akkor pedig általában az, hogy imitálja a férfi karakter erőszakos fellépését, és így vív ki tiszteletet magának. Gratulálok.

4.) Hosszú játékidő, amelynek nagy része csatajelenet a 2. és 3. pontban felvázoltak szereplésével.
Azt hiszem, nem kell külön részleteznem, hogy erről a pontról mit gondolok, hiszen ötvözete az előzőeknek. Az egysíkú karakterek beülnek a csodafegyverükbe, széttrancsíroznak mindenkit, aki ellenük van, majd az érdemi nagy csata végén szerelmes pillantásban találkozik a tekintetük, és megváltódik a világ.

Ezekkel a trashfilmekkel azon kívül, hogy butítóak és feleslegesek, az a baj, hogy rengeteg pénzbe kerülnek. Ezeket a pénzeket afrikai országok megsegítésére, normális egészségügyi rendszer kiépítésére, nemzetközi segélyszervezetek támogatására, minőségi oktatás létrehozására lehetne fordítani. De nem. Muszáj megalkotni a huszonhatezer-hétszáznyolcvanegyedik filmet, ami ugyanaz, mint a huszonhatezer-hétszáznyolcvanadik, csak máshogy hívják a szereplőket, és nagyobb robbanások vannak benne.
Ez az oka, hogy napjainkban a science fiction el van átkozva.

És miről szól az Elysium? Matt Damon kopasz, kigyúrt, tetovált, és sugárfertőzött, de megmenti a világot, meg a nagy szerelme leukémiás kislányát. JÓ.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Text Widget

Pages

recent posts

About